• אוויר
  • אחרי הגידול
  • דשנים
  • הדברה
  • הנבטה
  • השקייה
  • חללי גידול
  • כלי גינון
  • לגינה ולמרפסת
  • מבצעים
  • עזרים
  • עציצים ואדמה
  • תאורה
  • Homepage
  • זיהוי חרקים וטיפול במזיקים בגינה

    זיהוי חרקים ודרכי הטיפול בהם

    חרקים ומזיקים הם אחד מהאתגרים המעצבנים אתו מתמודדים חקלאים, גננים וכמובן גם חובבי הגידול בבית ובגינות הפרטיות. מומחי Hydro star התגייסו כדי להעניק לכם את כל המידע אודות זיהוי חרקים ודרכי הטיפול בהם באמצעות חומרי הדברה וריסוס ייעודיים.

    ניתן גם להאזין:

     

    זבובים

    זבובים מהווים מטרד רב בשל כושר התעופה המעולה שלהם, קל מאוד לזהות את חלקם בסביבה אך ישנם זבובים קטנים יותר שקשה לזהות (אל תתבלבלו הם לא מזיקים פחות) הם מרבים להימצא בגינות ואוהבים במיוחד עצי פרי. הזבובים מהווים מטרד תברואתי ופסיכולוגי עבור בני האדם והצמחייה. ישנם סוגים רבים של זבובים כדוגמת זבובי תסיסה, זבוב המנהרות, זבוב הבית, זבוב החייל השחור, זבוב הדלועיים ועוד. המכנה המשותף לכולם זה הנזק שהם עושים, בעיקר כאשר הם מטילים ביצים המתפתחות לרימות בפירות.         

    אופן הרחקת זבובים:

    זבובים ניתן להרחיק באמצעים שונים כדוגמת הלוחית הצהובה המושכת והורגת את כל סוגי הזבובים מזנים שונים, כולל זבובים ירוקים, שחורים ויבחושים. את המלכודות יש להדביק במקומות ישיבה או בסמוך לעצים, כאשר הלוחית מגרה את הזבובים להתקרב אליה וממיתה אותם

    אם מדובר על זבובי הפירות, בדרך כלל הלוחית הצהובה תהיה פחות אפקטיבית ובכדי שהם לא יפגעו בפירות רצוי לפרוש רשת מש או אם ממש בא לכם לעבוד קשה- לעטוף פרי פרי בשקיות אורגנזה.

    קצת על סוגי זבובים נפוצים:

    זבובי תסיסה

    זבובי תסיסה הם בגוון שחור וקטנים יחסית במראה. הם מרבים להימצא במקומות בהם יש ריקבון במצע של עציצים והם ניזונים משורשי הצמחים ומהווים מטרד רב לאדם.

    זבוב המנהרות

    זבוב המנהרות מזיק מאוד לצמחים ולגידולי השדה. את זבוב זה תוכלו לזהות על פי צבעו – שחור עם נקודות צהובות על גב החזה והכנפיים, ועל פי גודלו הקטן, באור של 2.5 מ"מ.

    אופן הטיפול בזבוב המנהרות או זבובי התסיסה:

    טרייסר אולטרה הדברה אורגנית היעילה למיגור הופעתם, או הצבת לוחית צהובה המושכת והורגת את כל סוגי הזבובים מזנים שונים.

    עד כאן עם הזבובים

    צרעות

    הצרעות הן סוג של חרקים מסדרת הדבוראים המהווים מטרד רב לאדם. לנקבות יש עוקץ המכיל ארס שיכול להוות נזק גופני לאדם ובעיקר לאנשים רגישים. המינים של צרעות הנפוצים בישראל הם הצרעה הגרמנית, הצרעה המזרחית וצרעת הפלך. זיהוי צרעות יהיה לרוב זיהוי הקן שלהן שיכול להיות במחסן סגור, בעליית גג, בחריצים או סדקים במבנה, בין מסילות התריסים, בפתחי המעבר של המזגן, בגדרות ועוד.

    חשוב לדעת שקן צרעות יהיה לרוב מוסתר בתקופת החורף, אך לקראת האביב נוכל לחוש פעילות מוגברת שלהן ולראות אותן מטיילות בסמוך לקן. הצרעות דומות במראה לדבורים וזבובים, וגופן יהיה בגוון צהוב-שחור-חום.

    אופן הטיפול בצרעות:

    הדברה ביולוגית.

    כנימות עלה

    כנימת העלה היא חרק קטן בגודל מזערי המתפתח לרוב בחלקם התחתון של העלים. גודלה קטן מאוד, כ- 2 מ"מ בלבד, מה שמקשה מאוד על איתורה. צבעה של כנימת העלה לרוב יהיה צהוב, ירוק או שחור עם כנפיים או בלי.

    את הזיהוי קשה מאוד לבצע, אך ניתן להבחין בעלים המצהיבים או משחימים ולבחון אותם מקרוב, וכך לזהות את החרקים המזעריים. כנימות העלה יכולות לגרום לנזק רב ולהחליש את הצמח. בנוסף, הן מפרישות טל דבש המשמש כמצע גידול לפטריות הגורמות לנזק לצמחים.

    כנימה רכה דמוית אגס

    כנימות אלה הן ממשפחת הפשפשאים המונה חרקים קטנים המוצצים את לחות הצמח מהגבעולים ומהעלים וגורמים להם לנזקים. כנימה רכה דמוית אגס לרוב בגודל של 2-4 מ"מ וקשה מאוד לזהות אותה, אך הסימנים להופעתה הם הצהבה, השחמה וטחב בעלים שנמצאים מתחת לכנימה.

    כנימה קמחית

    כנימה קמחית היא חרק קטן שלרוב המכוסה בגדילי שעווה שנראה כמו צמר גפן. כנימה קמחית מותירה אבקה לבנה, היא נמצאת במפרקי הגבעולים ובמקומות שיש בהם לחות והיא פוגעת מאוד בחלקים הבוגרים של הצמח. הכנימה הקמחית מפרישה טל דבש הגורם לפטריות הפוגעות רבות בצמחים.

    את הכנימה הקמחית תוכלו לזהות כאשר ישנם כתמים לבנים או אפורים על העלים, כמו שובל של קמח שהיא מותירה.

    אופן הטיפול ברוב סוגי הכנימות:

    • שימוש בחומר הדברה נימגארד, המבוסס על שמן צמחי (מקטע הדרופובי) המופק מזרעי עץ האזדרכת ההודית.
    • ניתן לשלב חומר הדברה נוסף, נימיקס המופק גם הוא מזרעי עץ האזדרכת ההודית.
    • אופציה נוספת היא תכשיר מייטימור המכיל פירתרום ושמן צמחי.
    • מומלץ להוסיף למי ההשקיה מי חמצן 35% העוזרים לשמור מפני כנימות ומזיקים שונים

    נימפות

    נימפה הוא אחד השלבים הראשונים בהתפתחותם של חרקים בעלי גלגול חסר. שלב זה למעשה הוא בין הביצה לשלב הבוגר. את הנימפות אפשר לזהות כחרק רגיל לגמרי, אך ללא כנפיים כפי שמזהים אצל הבוגרים.

    אופן הטיפול בנימפות:

    טימור C המופק מתמציות ספורה שמן עץ התה האוסטרלי ותמציות נוספות הקוטלות את דרגות ההתפתחות שלהם.

    מחלות עלים טפילים ופטריות:

    קימחון/ קימחונית

    קימחון הוא סוג של טפיל. טפילים אלו נפוצים בעיקר על צמחים מכוסי זרע כמו עלי גפן, צמחי תבלין ובמגוון רחב של צמחים נוספים. את הקימחון קל מאוד לזהות, כיוון שנוצרים כתמים אבקתיים לבנים על גבי העלים והגבעולים. הקימחון פוגע מאוד בצמחים ונפוץ בעונות האביב והקיץ.

    חילדון

    חילדון היא פטרייה התוקפת עלים, בעיקר עלים רטובים או לחים. את החילדון נוכל לזהות על ידי כתמים הדומים לחלודה, ומכאן שמו – חילדון. מחלה זו גורמת להרס כבד לצמחים אותם היא תוקפת כמו תבלינים, דגנים ועוד ניתן למנוע ע"י השקיית האדמה ולא ישירות על העלים.

    חלפת

    חלפת היא מחלת עלים היוצרת כתמים בגוונים כהים ומעט צהובים. מחלה זו תוקפת בעיקר בעונות הסתיו והאביב וגורמות להתפשטות של הכתמים על גבי הצמח, ולאחר מכן לנשירת העלים ופגיעה בצמחים. מחלה זו נפוצה בעיקר בעצי הדר, תפוחי אדמה, עגבניות, גזר, כרובים, חסה וכו'.

    אופן הטיפול בחלפת, חילדון וקימחון:

    טימורקס גולד יעיל למיגור התופעה ותפקידו לקטול מחלות עלים אורגני. הוא מופק מעץ התה האוסטרלי. אופציה נוספת הוא שימוש בחומר נימגארד, תכשיר טבעי המופק מזרעי עץ האזדרכת ההודית.

    תריפסים

    תריפסים היא סדרה של חרקים זעירים שגודלם מגיע עד מילימטר בלבד, הם בגוון צהוב והם מעוטרי כנפיים. את התריפסים תוכלו לזהות על ידי כתמים או נקודות כסופות או שחורות המופיעות על העלים. התרפיס מזיק מאוד לאזורים חקלאיים וגורם לה לפגמים, היווצרות פטריות ווירוסים.

    אופן הטיפול בתריפסים:

    קונפידור  הוא מדביר חזק ואיכותי למיגור תריפסים. אופציה נוספת היא תכשיר מייטימור המכיל פירתרום ושמן צמחי.

    זחלי עשים

    זחלי עשים תוקפים גם את הצמחייה והדשא וגורמים לנזק גדול לדשא, כיוון שהם אוכלים אותו, ובעיקר את החלקים הירוקים. העשים מקימים גלגול מלא הכולל, תחילה ביצה, זחל, גולם ופרפר, ולכן את הזחל נזהה כסוג של תולעת באורך סנטימטר אחד בגוון חום, לבן ונקודות שחורות.

    אופן הטיפול בזחלי עשים:

    • טרייסר אולטרה הדברה אורגנית היעילה למיגור תופעת זחלי עשים. ההדברה מכילה חומרים פעילים המגיעים ממקור החיידק האקטינומיצטס.
    • קונפידנס הנחשבת להדברה כימית.
    • ואפשרות שלישית היא שימוש בפרוביט 60 גרם הקוטל זחלי עשים.

    צידקות

    צידקות הם חרקים מסדרת הפשפשאים. את הצידקות תוכלו לזהות בעזרת המחושים הקצרים שלהם המסתיימים בזיף, שתי עיניים כתומות לצדי הגוף וכנפיים קרמיות בוהקות.

    וואלה? הצידקה הוא החרק המרעיש ביותר בעולם

    אופן הטיפול בצידקות:

    הטיפול היעיל ביותר הוא על ידי תכשיר מייטימור המכיל פירתרום ושמן צמחי.

    כנימת עש הטבק

    כנימת עש הטבק היא חרק רב פונדקאי קטן מסדרת הפשפשאים והכנימות. הן מוצצות את מוהל הצמח ופוגעות בעיקר בגידולים חקלאיים מהצמחים. את כנימת עש הטבק תוכלו לזהות על ידי ארבע כנפיים, וגופה נראה כמו שכבה דקה של שעווה לבנה.

    אופן הטיפול בכנימת עש הטבק:

    שימוש בחומר הדברה נימגארד, המבוסס על שמן צמחי (מקטע הדרופובי) המופק מזרעי עץ האזדרכת ההודית. ניתן לשלב חומר הדברה נוסף, נימיקס המופק  גם הוא מזרעי עץ האזדרכת ההודית. אופציה נוספת היא תכשיר מייטימור המכיל פירתרום ושמן צמחי ובקונפידנס שהיא  הדברה כימית.

    אקריות

    אקריות הן זן המזיק מאוד לצמחים ובעיקר לגידולי השדה. האקריות מוצצות את תאי הצמח, ומשאירות נקודות בהירות על העלים, וכן פוגעות בצמחים וגורמות למותם.  גדלן מזערי מאוד (כגרגיר מלח), וכמעט שלא ניתן להבחין בהן. תוכלו להיעזר בזכוכית מגדלת ולראות נקודות לבנות צהבהבות קטנות

    אופן הטיפול באקריות:

    שימוש בחומר הדברה נימגארד, המבוסס על שמן צמחי (מקטע הדרופובי) המופק מזרעי עץ האזדרכת ההודית. אופציה נוספת היא שימוש בסולפרון שהיא הדברה אורגנית נגד אקריות, בשמן קייצי JMS, תכשיר הדברה חדשני נוסף המומלץ להדברת אקריות הוא אקרימייט הפועל כרעל במגע ולכן יש לרסס ממנו את כל חלקי הצמח.

    זחלים

    ישנם סוגים רבים של זחלים, ביניהם זחלי פרפרים או זחלים שונים כדוגמת הזחל המודד, פרדוניה, פלוסיה ועוד.. בהמשך הכתבה נפרט יותר על כל סוג, אך רצוי לדעת שהנזק שלהם לעלים לרוב זהה וכן צורת הטיפול.

    כאשר הזחל בוקע מהביצה (זוכרים את הסיפור על הזחל הרעב?) הוא מיד עסוק באכילת רקמות צמחיות כדי להפוך לגולם ולאחר מכן לפרפר או כל חרק מעופף אחר.  זחלים מרבים להימצא על צמחים עליים וכן צמחי תבלין ולגרום להם בעיקר נזקים אסתטיים.

    אופן הטיפול בזחלים:

    טימור C המופק מתמציות ספורה שמן עץ התה האוסטרלי ותמציות נוספות הקוטלות את דרגות ההתפתחות שלהם.

    עש המנהרות

    עש המנהרות הוא זחל קטן וארוך בצבע לבן אשר השוכן בעיקר על עצי הדרים וצמחים נוספים. צבעו לבן והוא נפוץ מאוד בגינות פרטיות ומזיק מאוד להיפתחות העצים, ולכן יש לטפל בו. עש המנהרות קטן מאוד, ולכן קשה לזהות אותו בעין, אך תוכלו לזהות את סימני עקבות הנבירה שלו על העלים, במראה של קווים לבנים.

    אופן הטיפול בעש המנהרות:

    קונפידור הוא מדביר חזק ואיכותי למיגור עש המנהרות. אופציה נוספת היא ורטיגו היעיל גם נגד אקריות, או באקוגן סייפן תרכיז הפועל כרעל מגע וקיבה.

    פרודניה

    פרודניה הוא זחל בגוון ירוק בהיר-חום בעל כושר הסוואה בזכות צבעו. זחל זה מזיק מאוד לעלים, כיוון שהו ניזון מהם. הפרודניה אוכל את העלים ומשאיר הפרשות הנראות כמו כדוריות בגוון שחור.

    אופן הטיפול בפרודניה:

    טרייסר אולטרה הדברה אורגנית היעילה למיגור הופעתם. אפשרות נוספת היא שימוש בפרוביט 60 גרם – קוטל מזיקים פרוביט המיועד להדברת זחלים.

    פלוסיה

    פלוסיה היא זן של עש ממשפחת התנשמיתיים בגוון חום אפור המקנים לה הסוואה בין בעלים. היא מתחילה את חייה כגלגול מלא הכולל, תחילה ביצה, זחל, גולם ופרפר. הכנפיים שלה גדולים מעט מגובה וצבעה חום-אפור והיא גורמת נזק לצמחיה.

    לפיגמה

    לפיגמה הוא זן של עש ממשפחת התנשמיתיים וכנפיו בגוון צהוב-אפור, עם כתמים בצבע חלודה. הלפיגמה נחשב לאחד הזנים הקטלניים לשדות גידול, משום שבעת הופעתו הוא יכול לגרום לנזק לשדה שלם, משום שהם חיים בקבוצות וניזונים מכל חלקי הצמח ומכלים כמעט את כולו.

    אגרוטיס

    אגרוטיס הוא זן של עש ממשפחת התנשמיתיים. הזחל עבה ואורכו וקטן. את האגרוטיס תוכלו לזהות על פי מוטת כנפיו הכתומים בגודל של 55 מ"מ, כנפיו הקדמיות בצבע חום-אפור, ועליהם כתמים כהים.

    עש הכרוב הליותיס

    עש הכרוב הוא זן של עש ממשפחת התנשמיתיים. הוא נפוץ מאוד בארץ הוא יכול לגרום נזק רב לצמחים צעירים ממשפחת הכרוביים. הזחלים מכרסמים את העלים ויוצרים כמו מנהרות/פסים הגורמים לנזקים לצמחים.

    אופן הטיפול בלפיגמה, אגרוטיס, פלוסיה ועש הכרוב:

    שימוש בפרוביט 60 גרם – קוטל מזיקים פרוביט הינו תכשיר המיועד להדברת זחלים מסוגים שונים.

    כתבנו מספיק על זחלים לא?! הבא נתקדם…

    נמלים

    ישנם סוגים שונים של נמלים והן מזיקות מאוד לגידולים ביתיים וגידולים חקלאיים. הנמלים מסוגלות לנצל תחום רחב של מזונות, כאשר רוב המינים הם אוכלי-כל, ובעיקר צמחים, עלים וכו'. הבשורה הפחות טובה שהן נכנסות גם לבתים וגורמות למטרד.

    (אין צורך בתמונה, כולנו יודעים לזהות)

    אופן הטיפול בנמלים:

    קוטל נמלים "נמלית" – קוטל נמלים אבקתי מבית אקוגן. האבקה פוגעת בנמלים והן נושאות איתן את האבקה לקן וכך וממיתות את הקן משורשו.

    ערצבים

    ערצב הוא חרק ממשפחת הערצביים המהווים חלק מסדרת חגבאים. אורך גופם מגיע ל- 60-40 מ"מ, צבעם חום כהה, ראשם קטן, ועיניהם קטנות. רגליהם הקדמיות של הערצבים מיועדות לחפירה ולכן הם חופרים באדמה וגורמים נזקים לאדמה ולשורשי הצמחים.

    אופן הטיפול בערצבים:

    קונפידור יעשה פלאים במיגור ערצבים

    דרני זבליות

    דרני זבליות הם משפחת החיפושיות המשויכת לחיפושיות זבל בגווני שחור-חום. הם ניזונים מצואה של בעלי חיים. הם מתחילים את חיים כביצה, זחל, גולם ופרפר. שוקיי הרגליים הקדמיות מותאמות לחפירה, מורחבות, משוטחות, ויש להן שיניים בצידן החיצוני של הראש.

    אופן הטיפול בדרני זבליות:

    קונפידור הוא מדביר חזק ואיכותי למגוון מזיקים בצמחים, ביניהם גם את הדרני זבליות.

    לטיפול בקרציות ופרעושים בבעלי חיים ביתיים או במשק, מומלץ להשתמש בחומר להדברת מזיקים בבעלי חיים סניור או קונטרול חומר להדברת מזיקים סביבת בעלי חיים.

    בטוחים שהתמונות בכתבה נעמו לכם

    לחצו פה לכל תכשירי ההדברה שלנו, ואם אתם עדיין מתלבטים לגבי זהות החרק שתקף (ברוב חוצפתו) את הצמח שלכם 

    אתם תמיד מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לעזור בזיהוי ובטיפול המומלץ

    לקבלת ייעוץ והתאמת מוצר

    השאירו פרטים עכשיו

      צור קשר
      0
        0
        העגלה שלי
        העגלה ריקה
        דילוג לתוכן