• אוויר
  • אחרי הגידול
  • דשנים
  • הדברה
  • הנבטה
  • השקייה
  • חללי גידול
  • כלי גינון
  • לגינה ולמרפסת
  • מבצעים
  • עזרים
  • עציצים ואדמה
  • תאורה
  • Homepage
  • מדריך להכנת ייחורים

    נתקלתם בצמח בריא שאהבתם? הצליח לכם עם גידול של צמח בבית ובא לכם לשכפל את ההצלחה? (וגם לחסוך כסף על קניית זרעים או שתילים חדשים)? ייחורים – זו התשובה

    ניתן גם להאזין:

    הסבר כללי על ייחורים

    מונחים שאתם צריכים להכיר:

    ייחור– חתיכה מצמח אחר ממנה יצמח הצמח החדש, זה יכול להיות פיצול שורשים, עלה, חתיכה מהקצה העליון של הצמח הצעיר, או צאצא טרי (גבעול) שניתן לחתוך מצמח וותיק

    השרשה– כאשר הייחור ששתלנו מתחיל לשלוח שורשים במצע

    אילו צמחי בית מתאימים לייחור?

    כל צמח שהגבעול שלו מעט לח גמיש ורטוב

    איך עובד תהליך הייחור בפועל?

    ישנן לא מעט טכניקות ללקיחת ייחורים, במדריך הבא נתמקד בייחורים של צמחי בית המתאימים לשתילה בעציץ או בגידול הידרופוני.

    העיקרון הוא פשוט חיתוך הצמח התורם והשרשתו במקום אחר, בכדי להצליח בתהליך חשוב להצטייד כנדרש ולהכיר פטנטים שיכולים להגדיל את סיכויי ההצלחה.

    במה יש להצטייד בכדי שתהליך הייחור יצליח?

    סכין סקלפל מחוטאת וחדה לצורך חיתוך הייחור

    קוביית השרשה מצמר סלעים, או טבליות ג’יפי מקוקוס דחוס, הקובייה תאפשר השרשה בטוחה לשורשים הצעירים – יש לעשות חור בקובייה באמצעות שיפוד או מקל דק לצורך הכנסת הייחור.

    פרלייט – פיזור מצע פרלייט בתחתית הפרופוגטור יעזור בספיגת עודף נוזלים ובשמירה על רמת לחות רצויה

    הורמון השרשה לזירוז ההשתרשות

    מספרי גיזום בעלות להב חד

    פרופוגטור (חממית)– רגיל או קשיח בעזרתו נבטיח רמת לחות גבוהה וטמ’ מדויקת להצלחת הייחורים.

    נורה בעלת אור לבן בעוצמה נמוכה – נורת mh, פלורוסנט t5 

    מים מזוקקים (או מטוהרים) – את הייחורים נשקה רק במים מטוהרים מאוסמוזה הפוכה או מי מזגן נקיים

    מרסס קטן (שפיצר) לריסוס במים מטוהרים למנוע יובש והוספת לחות

    אלכוהול 98% – לחיטוי כלי העבודה והציוד בסביבת הייחורים בכדי למגר חיידקים ווירוסים.

    תמיסת דישון לייחורים

    לאחר שהצטיידנו כראוי ניתן לגשת למלאכת היחור

    שלב חיתוך הייחור

    בוחרים את הצמח המשובח והחזק ביותר ממנו יש לקחת את הייחור, הסיכוי להצלחת תהליך הייחור עולה ככל שצמח האם איכותי יותר.

    חשוב להבין כי שלב החיתוך הוא קריטי.

    חיתוך מסורבל ולא מדויק עלול להיות טראומטי ולסכן את הצלחת התהליך, אנו מצפים מגבעול שעד כה הצמיח עלים בלבד, להתפתח ולהתחיל לייצר שורשים,

    בכדי לעזור לו בתהליך יש לדאוג שהגבעול יכיל ריכוז גבוה של פחמימות ולעומת זאת לנטרל כמה שיותר את כמות החנקן.

    ליצירת ריכוז גבוה של פחמימות והורדת החנקן, עושים את זה באמצעות 2 פעולות:

    1. יש לשטוף ממצע הגידול של צמח האם את שאריות חומרי הדישון
    2. יש לרסס את עלי צמח האם מים מטוהרים באמצעות מרסס במשך שלושה ימים – התהליך נקרא דישון עלוותי (עלים) הפוך והוא יגרור את דליפת החנקן וחומרי דישון נוספים, בעקבות התהליך, הצמח ישתמש במקורות החנקן האחרונים ויצבור פחמימות מה  שיאט את צמיחתו ויהפוך את עליו הבוגרים לחיוורים.

    לאחר ביצוע ההכנה, ניתן לעבור לחיתוך הייחור

    יש לבחור את הגבעול הרצוי – מומלץ לבחור גבעול בוגר הממוקם בחלקו התחתון של הצמח, כך הסבירות שהגבעול יכיל ריכוז גבוה של הורמונים ופחמימות גבוהה יותר.

    נבחר גבעול בעובי 0.3-0.6 ס”מ ובאורך 3-5 ס”מ.

    אזור החיתוך צריך להתבצע בין שתי צמתי עלים 

    באמצעות סכין סקלפל מחוטאת נחתוך את הגבעול בזווית של 45 מעלות.

     

    שלב נטיעת הייחור

    ננקה את הגבעול החתוך מסדרת עליו התחתונים בכדי שלא יפריעו בכניסת הגבעול לקוביית ההשרשה, יש לוודא כי השארנו 2 סדרות עלים מעל פני הקובייה.

    נשפשף מעט את הגבעול בתחתיתו ונבצע חיתוך אנכי קטן (1 ס”מ) בתחתית מה שיקל עליו לספוג את הורמון ההשרשה

    את תחתית הגבעול החתוך נטביל בהורמון השרשה (במידה ואתם מבצעים חיתוך למס’ ייחורים, השרו את הגבעולים במים מזוקקים עד לסיום חיתוך כל הגבעולים בכדי למנוע כניסת אוויר לגבעול)

    כעת ניתן לנטוע את הייחורים בקוביה או בדסקית הג’יפי

    את מצע ההשרשה יש להכין מראש, ננקב חור באמצעות השיפוד לאורך שלושת רבעי שטח המצע ונדאג להשקותו במים מזוקקים ברמת חומציות של 5-6, כמה שעות קודם לכן בכדי שהמצע יהיה לח ורך אך לא נספיג את הקובייה יתר על המידה בכדי למנוע עובש ועודף רטיבות

    לפני ההשרשה נוציא את הקובייה מהמים ונדאג לניקוז.

    נטפטף מס’ טיפות הורמון לנקב שיצרנו בקוביית ההשרשה ונחדיר את הגבעול המצופה בהורמון ההשרשה פנימה

    נהדק עם אצבעות מחוטאות או כפפות בעדינות את הקובייה לגבעול כדי לצמצם את הרווח בין הגבעול למצע.

     

    הכנת הפרופוגטור לקבלת הייחורים

    לפני הכנסת הייחורים המושרשים, נרסס את דפנותיו של הפרופוגטור במים מזוקקים 

    ונניח שכבה דקה של פרלייט דרג 4 בתחתיתו שכאמור נרטיב גם אותם במים מטוהרים בעלי רמת חומציות מאוזנת.

    נכניס את הייחורים לפרופוגטור, נסדר אותם כך שנשאיר ביניהם מרווח קטן שיאפשר לנו לראות את כמות המים בתחתית ואת השורשים שיצאו מהקובייה בבוא העת.

    חתכו מעט את עלי הגבעולים בכדי לאפשר החדרה טובה של נוזלים ושאר אלמנטים.

    טיפול שוטף בייחורים

    ביומיים הראשונים

    העיקרון הוא להשאיר את הייחורים לחים בכל שעות היממה ולכן יש לרסס אותם במים מטוהרים ובעלי רמת חומציות 5-6 שלוש פעמים ביום ולדאוג לרמת לחות של 95%

    לאחר שבוע

    רמת הלחות האופטימלית לאחר שבוע עומדת על 80%-85% 

    ניתן “לשחק” עם רמת הלחות באמצעות חלון האוורור בחלקו העליון של הפרופוגטור, להורדת הלחות- פתחו את החלון

    ולהוספת לחות, רססו על הגבעולים וסגרו את החלון.

    הריסוס יתבצע על הגבעול והעלים, יש לוודא כי רסיסי המים מגיעים גם לחלקם התחתון של העלים משום שכל עוד הייחור עדיין לא פיתח שורשים הייחור סופג את חומרי ההזנה והנוזלים דרך העלים בלבד.

    סביבה אופטימלית לייחורים

    תאורה

    הייחורים זקוקים  ל 18-24 שעות אור קר (בגוון לבן)

    לצורך כך, ניתן להשתמש בנורות mh או פלורוסנט t5

    את התאורה נמקם במרחק של 20 ס”מ מעל הפרופוגטור ונוודא כי הייחורים לא מקבלים אור ישיר ועוצמתי מדי, את הנורה נקרב בהדרגה לפרופוגטור ככל שהזמן יעבור, עד ל- 10-15 ס”מ מרחק בין הנורה לפרופוגטור.

    חום

    טמפרטורה שבין 24-27 מעלות צלסיוס היא האידיאלית לצמיחת הייחורים כאשר רמת האוויר צריכה לעמוד על 2 מעלות פחות מכך. 

    שימו לב לא לעבור את ה- 29 מעלות מה שעלול לפגוע בהשרשה.

    כאשר מצע ההשרשה חמים מעט, התהליכים הכימיים מתרחשים במהירות גבוהה יותר, הקור לעומת זאת מאט את תהליך אידוי הנוזלים ובהתאם לכך גם את תהליך ההשתרשות.

    לצורך כך ניתן להשתמש במשטח חימום לייחורים

    בעיות שיכולות להתרחש בשלב ההשרשה (לא עלינו)

    לאחר יום- יומיים מביצוע הנטיעה הייחורים עלולים להראות סימני נבילה, אל דאגה, עם טיפול נכון הם יתאוששו לאחר מס’ ימים. לאחר שבוע מרגע הנטיעה, במידה ובצעתם את כל השלבים נכון, הייחורים יראו סימני חיוניות ויחלו לפתח שורשים.

    ייחורים שיראו סימני התאוששות מאוחר יותר, כנראה ישרישו בצורה אטית מאוד ויתקשו לעמוד בקצב,

    ניתן להיפטר מהם או להשאיר אותם שבוע נוסף (או מס’ ימים בהתאם לנדרש) בפרופוגטור בכדי לתת להם זמן להשריש כראוי.

    איך נדע שתהליך ההשרשה הסתיים?

    ייחורים משרישים בממוצע תוך שבוע וחצי (שבוע עד שלושה שבועות)

    שורשי הייחור יתחילו לצוץ מצדי ותחתית קוביית ההשרשה

    ייתכן וקצוות עלי הגבעול יצהיבו.

    בשלב הסופי מומלץ לשלב דשן בתמיסת ההשקיה כהכנה למעבר הקרוב של הצמח אל העציץ (כן הוא כבר צמח בפני עצמו כרגע) 

     

    מחזיקים לכם אצבעות ומזכירים לכם שאת כל האביזרים הנדרשים להצלחת תהליך ההשרשה ניתן למצוא אצלנו

    לקבלת ייעוץ והתאמת מוצר

    השאירו פרטים עכשיו

      צור קשר
      0
        0
        העגלה שלי
        העגלה ריקה
        דילוג לתוכן